Weblog nederlands

Emile Claus


In het Museum voor Schone Kunsten in Gent was tijdens ons verblijf een grote tentoonstelling  van werken van Emile Claus (1849-1924) Hij is een van de belangrijkste Belgische impressionisten. Hij werd ook wel de zonneschilder en de schilder van de Leie genoemd. Claus was een luminist en heeft veel (grote) schilderijen van het zomerse Vlaamse platteland gemaakt  waar de rivier de Leie vaak deel van uitmaakt. Tijdens de 1e WO leefde hij in Londen, waar hij sfeervolle riviergezichten van de Thames heeft gemaakt.

De gewone werkende mensen op het land kregen veel aandacht in zijn werk maar  het meest bijzonder is zijn schildering van het licht. Het  kwam op mij betoverend over. Er rest mij niet anders dan ook een Vlaams landschap te maken met licht,  water , bomenrijen en luchten.

Gebroeders van Eyck / Het Lams Gods

Gebroeders  van Eyck

Hans Memling

Sint Johannes Altaarstuk

constant permeke

vlaams landschap

Kathe Kollwitz


Tijdens een fietstocht door West Vlaanderen zijn we ook door de slagvelden van de eerste wereldoorlog gereden. We zagen veel oorlogsbegraafplaatsen in de buurt van Ieperen en Diksmuide.

Ten oosten van de rivier de Ijzer in de buurt van Vladslo bezochten we een bijzondere Duitse) begraafplaats. De serene begraafplaats is bijzonder omdat daar de zoon van de Duitse kunstenares Kathe Kollwitz begraven ligt.  Ter nagedachtenis aan haar zoon heeft ze een stenen beeldenpaar gemaakt, een man en een vrouw: "treurend ouderpaar".  De hoofden van de man en de vrouw zijn gemodelleerd naar haarzelf en haar man. De vader kijkt naar beneden naar een grafsteeen vlak voor hem waar zijn zoon rust in de schaduw van oude eiken.

De IJzer

De Ijzer is een klein riviertje dat ontspringt in Noord Frankrijk en bij Nieuwpoort de Noordzee in stroomt. Bij de monding heeft prins Maurits in 1600 bekwaam slag gevoerd met de Spanjaarden. In 1914-1918 vormde de IJzer en het ondergelopen poldergebied (de IJzerlinie) een natuurlijke barriere tegen de oprukkende  Duitsers. We zijn er langs gefietst vanaf Diksmuide naar het noorden. De oude Belgische stellingen (loopgraven) zijn deels gerestaureerd en liggen pal achter de ijzer in de rivierdijk ingegraven. Er is onmenselijk hard gevochten. Het drassige hoekje Vlaanderen achter de IJzer is het enige Belgische grondgebied dat tijdens de 1e WO  nooit door de Duitsers is veroverd.

copyright © a.feringa