arthur conley   1946 - 2003

algemene begraafplaats vorden


Gisteren heb ik een bezoek gebracht aan de de algemene begraafplaats in Vorden. Het bezoeken van een kerkhof is een prachtige manier om iets te weten te komen over de geschiedenis en de sociale stratificatie van de plek waar je verblijft. Zelfs op vakanties bezoek ik vaak een kerkhof ook omdat ze meestal op een mooie rustige plek liggen. Op mijn site staat ook een schilderij dat ik gemaakt heb van de oude begraafplaats Groenesteeg in Leiden. Het ligt op een hele rustige plek aan de singel op de voormalige wallen. Het 19e eeuwse kerkhof in Vorden ligt net buiten het dorp bijna verborgen in het bos. Als je door de poort binnengaat zie je de familiegraven van 5 adelijke families uit de omgeving. De graven vallen onmiddelijk op maar ze zijn bescheiden en landelijk van vorm. Het zijn eigenlijk  kleine heuvels bedekt met mos. 

Veel van de gewone oude graven zijn ook familiegraven. Op de steen geen namen van individuen maar alleen de familienaam en meestal de naam van de boerderij waar men woonde.  Toen ik daar rondzwierf liep ik bij toeval op tegen het graf van Arthur Conley, de Amerikaanse soulzanger die in de zestiger jaren bekend werd met zijn hit Sweet Soul Music. Hij was bevriend met Otis Redding die hem hielp met zijn muzikale carriere. Na de dood van Otis Redding bleef hij na een tournee hangen in Europa en vond zijn definitieve bestemming  via Amsterdam in Ruurlo, een klein Achterhoeks dorpje niet ver van Vorden. Hij veranderde officieel zijn naam in Lee Roberts en leefde daar in betrekkelijke anonimiteit als een ontwerper van stoelen en tapijten. Daarnaast bleef hij betrokken bij muziek door het coachen van beginnende bands.  In 2003 overleed hij aan kanker in Ruurlo op de leeftijd van 57 jaar en werd begraven in Vorden. Het is een eenvoudig graf zonder een steen bedekt met planten en bloemen. 

Een CD hoes met zijn foto en naam er op  tussen de planten is het enige dat er op wijst dat hier de soulzanger Arthur Conley ligt begraven. Waarschijnlijk heeft hij het zo ook gewild.


copyright © a.feringa