hooi (2)   impressionisten

emile claus        de maaister   1905


Midden 19e eeuw  ontstond er onder schilders belangstelling voor het gewone leven op het platteland. De school van Barbizon is daar een voorbeeld van. Men ging schilderen in de natuur. Daaruit ontstond de school van het realisme met als grote voorman de de Franse schilder Gustave Courbet. De realisten waren wars van het hooggestemde idealisme van het classicisme, zij verkozen als onderwerp het alledaagse leven. Dat was in die tijd vaak het boerenleven op het platteland. Een belangrijk onderdeel van het boerenleven was de hooitijd.

 Het hooien was anders dan nu een arbeidsintensief en sociaal gebeuren. Er kwamen  veel mensen aan te pas. Ook veel vrouwen hielpen mee.  Millet  heeft de zware arbeid van de hooiers op het land trefzeker weergegeven. Bij Emile Claus (boven) zie je het er niet vanaf dat het maaien zwaar werk is. De maaister heeft meer iets van een mannequin op de catwalk. Maar het moet gezegd, wel erg mooi belicht. Van Gogh had veel compassie met de werkende mens. In zijn jonge jaren, geïnspireerd door Millet, heeft hij veel figuurstudies gemaakt van landarbeiders. Later in zijn carrière werd dat minder, en werden de figuren  accenten in een landschap. In zijn Franse tijd heeft hij diverse keren hooibergen geschilderd.Vaak in uitbundig geel. 

Ook Gauguin heeft hooibergen geschilderd. Ongeveer in dezelfde periode als van Gogh. Maar wellicht het bekendst zijn de serie hooibergen van Monet.

copyright © a.feringa